Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 16: Αναβλητικότητα… αύριο

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Για τους ανθρώπους που εργάζονται μόνοι, ειδικά όταν η δουλειά γίνεται από το σπίτι, η αναβλητικότητα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ό,τι για όσους εργάζονται σε γραφεία ή μαζί με άλλο κόσμο. Η συγκέντρωση και η διεκπεραίωση γίνεται καμιά φορά δύσκολη και πολλές freelancers αντιμετωπίζουν το κτήνος της αναβλητικότητας.

Αλλά ας είμαστε δίκαιοι: δεν έχω γνωρίσει (ακόμα) κανέναν άνθρωπο που δεν είναι έστω και λίγο αναβλητικός. Νομίζω πως αυτή η τάση για αναβλητικότητα βρίσκεται μέσα στις ζωές όλων μας και πρέπει απλώς να σταματήσουμε να νιώθουμε τόσο άσχημα γι’ αυτό!

Δεν πιστεύω πως είναι εφικτό να είμαστε ΜΗΔΕΝ αναβλητικοί. Αυτό που είναι όμως εφικτό, είναι ν’ αναπτύξουμε εργαλεία, τεχνικές και τρικ ώστε να μειώσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η αναβλητικότητα στη δουλειά μας.

Οι λίστες (ντα ντα ΝΤΑΑΑΑΝ!).

Είμαι σίγουρη πως οι περισσότερες από εσάς, έχετε λίστες με τις δουλειές που πρέπει να κάνετε. Πάω επίσης στοίχημα πως ή έχετε 10 διαφορετικές λίστες ξεχασμένες από δω κι από κει, ή απλώς, ό,τι δεν γίνεται στην ημερομηνία που το έχετε βάλει, απλώς το μετακινείτε σε μια άλλη ημερομηνία για πάντα! Εάν αυτό που ακούτε σας βαράει κάποιο καμπανάκι, ας δούμε πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Ξέρω ότι στις λίστες σας βρίσκονται πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ. Μπορεί να τα σημειώσατε πριν 5 μήνες ή πριν 2 χρόνια. Ε. Σβήστε τα. Παραδεχτείτε πως δεν θα τα κάνετε και δεχτείτε τις συνέπειες αυτής της παραδοχής. Σβήνοντας από τη λίστα τα tasks που ΞΕΡΕΤΕ ότι δεν θα κάνετε ποτέ, η λίστα ελαφραίνει και μπορείτε να την προσεγγίσετε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Όσο οι δουλειές μένουν στη λίστα και τις βλέπετε κάθε μέρα να είναι ακόμη εκεί, χάνετε το κουράγιο και τη διάθεσή σας να τις προσεγγίσετε.

Κρατήστε τα tasks που έχει νόημα να έχετε σε μια λίστα. Εάν ένα task είναι ολόκληρη κατηγορία εργασιών, δεν μπορεί να είναι στη λίστα. Δηλαδή, δεν μπορεί να λέει “ολοκλήρωση έργου Χ” γιατί το έργο Χ μπορεί να έχει 14 δουλειές που πρέπει να γίνουν πριν ολοκληρωθεί.

Προσωπικά, εμένα με βοηθάει να έχω project specific λίστες. Στον φάκελο του κάθε έργου, έχω ένα text με τη λίστα των εργασιών που πρέπει να γίνουν για το συγκεκριμένο έργο. Όταν ξεκινάω να το δουλεύω, ανοίγω τη λίστα και ξέρω αμέσως ποιο είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνω.

Το καρότο και ο βούρδουλας

Δεν θέλω να βουρδουλιάζεστε χωρίς λόγο. Προτιμώ να τρώτε καρότα. Εάν έχετε μια δουλίτσα που πρέπει να γίνει αλλά καθόλου δεν θέλετε να την κάνετε, κι όλο την αναβάλλετε, δώστε στους εαυτούς σας ένα κίνητρο. Συνδυάστε τη δουλειά αυτήν με κάτι που σας αρέσει πολύ: αν π.χ. η δουλειά είναι “πρέπει να πάω στο ΚΕΠ”, συνδυάστε το αγοράζοντας στην επιστροφή το αγαπημένο σας γλυκό. (Είναι γνωστό ότι θα κάνω οτιδήποτε για γλυκά.)

Αντίστοιχα, εάν έχετε μια εξαιρετικά βαρετή δουλειά που πρέπει να διεκπεραιώσετε στον υπολογιστή σας, μόλις την ολοκληρώσετε, κάντε ένα μεγάλο διάλειμμα και δείτε ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σας σειρά.

Κλειδί στην αναβολή της αναβλητικότητας είναι και το σωστά στημένο πρόγραμμα. Εάν εργάζεστε από το σπίτι και αντιμετωπίζετε το εικοσιτετράωρο ως συνεχόμενες εργάσιμες ώρες, χάθηκε η μπάλα! Όταν έχουμε την αίσθηση πως “έλα μωρέ, έχω χρόνο πιο μετά”, τότε αυτό το μετά όλο και θα μετατίθεται μέχρι που θα έρθει η ώρα του ύπνου και δεν θα έχει γίνει ποτέ!

Ορίστε συγκεκριμένες εργάσιμες ώρες και φροντίστε να κάνετε τη δουλειά σας μέσα σ’ αυτό το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Η εργάσιμη μέρα πρέπει να έχει σαφή αρχή, μέση και τέλος. Δεν θα μακρυγορήσω εδώ για το πρόγραμμα, μιας και θα το αναλύσω σε άλλο επεισόδιο, αλλά νομίζω πως καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Μιας και οι δουλειές που αναβάλλουμε μάλλον για κάποιο λόγο τις αφήνουμε να τραβάνε, προσπαθήστε, όταν πιάνετε μια τέτοια δουλειά, να είστε 100% συγκεντρωμένες σ’ αυτό που κάνετε. Μην σηκωθείτε να φτιάξετε καφέ. Μην σταματήσετε για ν’ απαντήσετε σ’ ένα email. Μείνετε συγκεντρωμένες, μέχρι να τελειώσει και να φύγει από τη λίστα και το μυαλό σας!

Η πειθαρχία χτίζεται σιγά σιγά. Μην πιέζεστε να διεκπεραιώσετε εμμονικά μια λίστα αν το αποτέλεσμα είναι να μην μπορείτε μετά να κάνετε τίποτα για μια βδομάδα. Σιγά σιγά. Όταν, ειδικά, προσεγγίσετε δουλειές που τις αποφεύγετε καιρό, κρατήστε την ψυχραιμία και τη συγκέντρωσή σας και μετά κάντε κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση.

Πάντα θα υπάρχουν λόγοι ν’ αναβάλλετε κάτι. Όταν όμως κάνετε την αρχή και κάνετε πράξη τα όσα πριν σπρώχνατε κάτω από το χαλί, η ικανοποίηση που θα αισθανθείτε θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε αυτό το καλό συνήθειο.

Ένα βήμα τη φορά, με ψυχραιμία και συνέπεια!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!